Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Populärmusik från Vittula

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula, och i översättning betyder Fittmyren, så kallat »som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten«. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont. Med Populärmusik från Vittula gör Mikael Niemi sin efterlängtade romandebut. En munter och vild skröna från Tornedalen, en både drastisk och ömsint uppväxtskildring berättad med stor språklig briljans och med kärleksfull inlevelse. Mikael Niemi, född 1959, debuterade på Norstedts 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan, som följdes av Änglar med mausergevär 1989. Han har sedan dess haft framgång med barn- och ungdomsböcker, med teater och revyer.

(Norstedt)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Det var i början av sextiotalet som vårt kvarter i Pajala asfalterades. Jag var fem år och hörde dånet när de närmade sig. Förbi vårt hus kröp en kolonn av stridsvagnsliknande fordon som började böka och riva i den gropiga grusvägen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

267

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

237

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

241

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Översättning till meänkieli.