Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Onda andar

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

År 1869 begicks ett mycket uppmärksammat mord i Moskva, genomfört av en grupp anarkister. En kamrat som inte ville underordna sig partiets disciplinregler måste straffas. Denna händelse är utgångspunkten för romanen Onda andar - en våldsam uppgörelse med samtidens politiska idéer.
(Wahlström & Widstrand)

2021: Mästerverket om den nihilistiska agitatorn Stavrogin. Stavrogin och Pjotr är ledare för en rysk anarkistisk terrorcell, vars mål är att störta tsaren, förstöra det rådande samhället och gripa makten. De tränar attentatsmän som är villiga att offra livet för att gruppens mål ska uppnås. Men är rekryterna beredda att döda en av sina egna för att undvika upptäckt? Lojalitet, hängivenhet, självuppoffring - när gruppen hamnar under press står allt på spel i en lika grym som komisk berättelse om mål och medel, mänskliga brister och förvridna ideal.

Romanen Onda andar tar avstamp i ett uppmärksammat mord i Moskva år 1869. Den är en rasande uppgörelse med samtidens politiska idéer, skriven i ett skede då Rysslands inrikespolitik blev alltmer kaotisk. Huvudpersonen Stavrogin är ett nidporträtt av en nihilistisk agitator, som Dostojevskij uppfattade honom: energisk och demonisk, målmedveten och fullständigt känslokall.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Då jag nu går att skildra de egendomliga händelser, som nyligen tilldragit sig i vår dittills obemärkta stad, nödgas jag, tafatt som jag är, att börja ett stycke tillbaka i tiden, nämligen med några biografiska detaljer rörande den talangfulle och välaktade Stepan Trofimovitj Verchovenskij. Må dessa detaljer blott tjäna till inledning på den krönika, som här framlägges. Själva historia, jag ämnar skildra, kommer längre fram.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman i tre delar

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Aldus/Bonnier, 1973
Första svenska uppl. i tre delar - Norstedt: 1918, 1919,1920

Undertitel

roman i tre delar

Utgivningstid

Sidantal

685

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska uppl. utg. i 3 delar 1918-1920
Wahlström & Widstrand: 1999, 2004.

Namn

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

862

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1918-1920. Första upplaga i denna version 1990.