Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hem till Österbotten

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:
Erkki Hakala återvänder hem till Österbotten efter tolv år som skatteflykting i Florida. Han kommer i sin stora amerikanska bil, han har massor med pengar och väcker inte så lite avund.
Erkki är både melankolisk och ångerköpt. Han hade ju lämnat sin fru Kaisu ensam när han stack. Det visar sig att hon nu har en annan, och att hon till och med fått barn med honom.
Erkkis möte med det gamla landet, med de välbekanta slätterna och allt det nya som EU-inträdet fört med sig skildras under det dygn som är romanens tidsrymd.
Många av Erkkis gamla bekanta tycker han smitit undan sina skulder och blivit rik på att exportera amerikanska bilar från Miami till Finland. Han är inte bättre än de nyrika i EU-anslutningens kölvatten.
Boken innehåller också tillbakablickar; till kriget, till Erkkis farfars flykt till Kanada i slutet av 20-talet. En flykt som påminde om Erkkis egen, men som var dikterad av en hårdare verklighet än den Erkki smet ifrån.

Antti Tuuris prisbelönta roman om en glest befolkad del av ett land i Europas utkant skildrar med både vemod och drastisk humor några människors liv när den nordiska glesbygden plötsligt dras in i den stora europeiska gemenskapen.
En film baserad på romanen hade premiär i Finland i början av 2000.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Taisto stannade kvar i Seinäjoki. Jag körde förbi stationen och svängde av till den stora vägen norrut vid Itikkas gamla slakteri. När jag kom till Nurmo och Lappo var himlen molnfri och solen stod högt över trädtopparna på Kuotanesidan. Det verkade som om dagen skulle bli varm.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

266

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

363

Förlag

Språk