Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Käre svärfar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Tibor Déry (1894-1977) framstår i dag som en av förgrundsgestalterna inom den europeiska nittonhundratalslitteraturen. Han blev tidigt något av en inkarnation av den intellektuella motståndsrörelsen i Ungern. Efter att ha tagit aktiv del i revolten i Budapest 1956, blev han fängslad, men släpptes fri igen 1960 efter påtryckningar utifrån.

Bokens huvudperson är en berömd författare. Han värld rasar samman då han för första gången lägger märke till att sonen Tamàs visar omisskännliga tecken på begynnande manlighet. Han känner plötsligt hur ålderdomen smyger sig på, med sitt gradvisa förfall och den oundvikliga döden i sitt spår. För att bli kvitt den känsla av rivalitet som han huser gentemot Tamàs, skickas denne utomlands för studier. Under tiden försöker han bevisa för sig själv att han fortfarande befinner sig i sin mandoms fulla kraft. En vacker ung beundrarinna gör sitt bästa för att förföra honom - men förgäves. Modfälld kommer han fram till att det för sinnesfridens skull finns glädjeämnen i livet som är lugnast att asvstå ifrån. Han ber Tamàs komma hem igen. Det visar sig då att sonen är nygift. Svärfaderns första häftiga aversion mot flickan förbyts snart till en livgivande, ljus kärlek, helt utan krav. Hon får honom att med upphöjt lugn acceptera livet som det är.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

150

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

133

Språk

Översättare