Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vänner och fiender

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Vänner och fiender är Jussi Talvis starkt personliga vittnesbörd om fortsättningskriget i Finland 1941-1944. Handlingen börjar i Aunus, där tyskarnas 163. division står beredd att rycka fram över Syväri understödd av finskt artilleri. Som frontman upplever Talvi vapenbröderskapet med tyskarna, som författare ger han liv åt soldatkaraktärer och öden, sådana han ser dem i krigets hårda verklighet. De representerar olika åldrar, samhällsklasser, nationaliteter och livsåskådningar, men kriget förenar dem alla. Ur kaos och förödelse reser sig människan, den finske mannen och den tyske mannen, soldaten i sin vapenrock av vadmal, med alla sina känslor, tankar, aningar och förhoppningar. I dramatiskt kraftfulla bilder rullas skeendet upp med artillerieldens flammor, jordens rämnande mörker och den aningsfullt slutna vinterskogen som verkningsfull bakgrund.
Men vapenbröderskapet förbyts i fiendeskap. Kriget i Lappland blir en hård nödvändighet, som förf. ger gripande uttryck åt i romangestalternas öden. Hans bok är den enda i sitt slag om en i sitt slag ensamstående företeelse i det andra världskriget. I sin lidelsefria uppriktighet är den ett märkligt dokument om Finlands sista krig. Men författarens starka engagemang i ämnet gör att romanen växer i bredd och kraft till en av de märkliga på området, till en verklig litterär upplevelse.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

366

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

373

Språk