Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sin egen domare

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Margit von Willebrand-Hollmerus kan åter glädja sina läsare med en historisk roman och färgrik släktkrönika från 1700-talets Finland. Den är en fristående fortsättning på Unga arvingar (1960), som berättade om de tre unga syskonen Balck och hur de byggde upp sin krigshärjade fädernegård Vennala.
I Sin egen domare återknyter vi bekantskapen med Susanne, Stella och Peter, som nu blivit vuxna. När brodern gifter sig lämnar systrarna gården: Stella flyttar till Stockholm och finner där sin lycka, medan Susanne och hennes man, Oscar, bosätter sig på egendomen Söderkulla i södra Finland.
Susanne blir inte lycklig i sitt äktenskap och har svårt att finna sig tillrätta i det för henne främmane högreståndsliv, som Oscar inte kan undvara. Hon tyngs av en personlig tragedi men bryts dock inte ned utan förmår kämpa sig igenom. Margit von Willebrand-Hollmerus har här skapat ett levande och varmt porträtt av en kvinna, som är både stolt och ödmjuk, både bräcklig och stark. Man fascineras av hennes mod och ärlighet mot sig själv och gläds med henne då framgången äntligen kommer. - Inte mindre fängslande tecknas den manliga huvudpersonen, förvaltaren och husinformatorn Daniel Waller. Envis och ungdomligt trotsig lyckas han ta sig över de nästan oöverstigliga svårigheter, som den tiden mötte en fattig studerande.
Det senare 1700-talets herrgårdsliv och skolförhållanden i ett Finland, som håller på att återhämta sig från krigets härjningar, stiger fram, tidstroget och realistiskt skildrat. Stil och smak har alltid karakteriserat författarinnan Margit von Willebrand-Hollmerus, och årets roande och spännande roman kommer att finna många läsare bland dem som söker kultiverad underhållning.

(baksidestext, 1962)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

394

Språk