Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Asfaltblomman

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är höst och Erkki jobbar på en biltvätt i Stockholm. På sin lediga tid skriver han på en självbiografisk berättelse, romanen om invandrarpojken Hannu. En dag träffar han Sirkka, som i likhet med honom kommit från Finland men som förlorat sitt språk och kontakten med sig själv. Erkkis mål är att återfinna sitt finska ursprung, att krossa självföraktet och känslan av inre främlingskap. Och det samma gäller för Sirkka, men Sirkka är för nedgången och trött för att orka, hon är på väg att förintas av arbetslöshet och förlamande ångest.
Asfaltblomman är en skildring av den identitetskris som de flesta immigranter förr eller senare måste genomgå. Huvudfrågan vid denna kris är: Vem är jag - egentligen? Somliga finner ett hållfast svar, andra fastnar i kaos och smärtsam självutplåning.

Antti Jalava är född 1949. Han växte upp i sydöstra Finland utanför staden Villmanstrand. 1959 flyttade familjen till Stockholm, där fadern arbetade som bilmekaniker och modern som fabriksarbeterska. Antti Jalavas modersmål är finska, men som han säger: "På grund av olyckliga omständigheter skriver jag mina böcker på svenska".

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Juha!
Önskar att du satt här på andra sidan bordet så jag fick säga dig rent ut vad jag tycker om dig och mig och hela det här vansinnet som du lurat på mig. Men nu får jag skriva det i stället, och det är väl lika bra, för med dig går det ändå inte att prata allvar, i varje fall inte om sådana här saker.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

183

Språk

Utgivningstid

Sidantal

262

Förlag

Språk

Översättare