Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En herrgårdssägen

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Selma Lagerlöfs älskade klassiker om flickan Ingrid som genom kärlek botar Gunnar Hede från sinnessjukdom

"Ni vet kanske vad tiomilaskogen vill säga. Inte en gård, inte en koja på mil och mil, bara skog." För Gunnar Hede är tiomilaskogen mer ogenomtränglig än vanligt. Getterna bräker, högt och klagande. En efter en sjunker de ihop och täcks av den fallande snön. Gunnar ser tillbaka på raden av drivor, som alla gömmer en djurkropp. Gunnar förlorar förståndet. Men unga Ingrid, med sin trosvissa och osjälviska kärlek, läker hans själ. I kampen mellan mellan det onda och det goda visar Selma Lagerlöf prov på en djup psykologisk insikt vilket gör "En herrgårdssägen" till en av hennes mest helgjutna verk. (baksidestext Bonnierpocket 2009)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Det var en skön höstdag mot slutet av trettiotalet. På den tiden fanns i Uppsala ett högt, gult tvåvåningshus, som stod underligt ensamt på en liten äng, långt borta i en utkant av staden. Det var ett rätt ruskigt och otrevligt hus, men det förskönades av den massa vildvin, som växte där, och som på solsidan krälade så högt uppför den gula väggen, att det alldeles omramade de tre fönstren i övervåningen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

242

Förlag

Språk

Översättare

Muu tekijä

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

197

Förlag

Språk

Illustratör

Lisätietoja

illustrerad av Georg Pauli

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket