Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Far med dotter

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Jouko-Johan är frånskild och har en tolvårig dotter, Jutta, som han mer och mer förlorar kontakten med. Han är etnograf och vistas långa tider utomlands för att studera minoritetsfolk.
Jouko-Johan är en sårbar människa som bär med sig plågsamma minnen av ett misslyckat äktenskap och han oroar sig mycket för sin dotter. Vad är det för livssyn de erbjuder henne, mamman och styvfadern? Två framgångsrika karriärmänniskor, väloljade kuggar i samhällsmaskineriet.
När han återvänder till Finland från en längre resa beslutar han sig för att ta med sig Jutta för gott. En lång odyssé genom Europa tar vid, och ingen kommer dem på spåret.
Jouko-Johan vill lära Jutta något väsentligt. Han undervisar henne i matematik, historia, religion, sin egen världsordning, men hon längtar hem till sin ordnade tillvaro hos modern och styvfadern. Jouko-Johan gör så gott han kan, men inget blir som han har tänkt sig.
Far med dotter är en omskakande, mångbottnad roman om människans ansvar och strävan att förverkliga en dröm. Om förändringens plågsamma process och vad som krävs för att människor ska kunna mötas på ett nytt sätt.


(Citerat från bokpärmen, Bonniers Alba 1992)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det var länge sen han vaknade så, halvvägs mellan sömn och vaka. han sätter sig upp med ett ryck, sliter undan lakanet som har snott sig kring halsen. över taken hörs ett tyst rop. han har glömt nätluckan öppen över natten och rummet har blivit kallt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

216

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

204

Förlag

Språk