Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vid havet

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Som en bakgrund till Sally Salminens förnämsta verk har alltid havet brusat. Det omsluter Katrinas åländska bygd, det sköljer Prins Efflams öde i land på den bretagnska kusten. Vid havet lever också folket på Fanö i denna bok. Nordsjön bestämmer om deras liv, ofta om deras död. I Sally Salminens nya stora roman är kampen mot havet på flera sätt ett väsentligt tema.
Hem till söderbyn på Fanö kommer en ung man; det är för hundra år sedan. Han är något av en förlorad son, krigsveteran, lärare till yrket, som nu efter vandringsåren har fått en tjänst i sin egen by. Det är han, Jens Söffrensen, som berättar det hela, en hygglig, lite fåfäng ung man med både fantasi och gott förstånd. Han upplever en tillvaro full av kraft och liv, han har kommit hem. Hör honom en blåsig sommardag berätta den storslagna historien om hur Fanö blev sina beboares egendom! Han möter Sidsel, en flicka som tänder honom. Men lyckan vägrar att infinna sig, livet är inte vad han låtsas att det är. Han har några saker ouppgjorda med livet och sig själv, och innan det är klart är han inte verkligt hemma.

Som en ständigt skiftande fond till denna livsuppgörelse och kris ligger havet, välvande sig i sol, storm eller dimma, spolande den vida stranden, där skepp timras och sjömän går i land, där bärnstensplockerskor letar, drivgods bärgas, sandklitterna piskas av vinden. Det är en imponerande bild av tillvaron och människolivet som Sally Salminen har skapat med sin breda, fängslande realism.

(baksidestext)
Vid havet (1963) beskriver en ung dansk folkskollärare som har en gammal illgärning att sona och som han till slut blir tvungen att ta itu med.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

318

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

427

Förlag

Språk