Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Cyklonen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Richard Hughes - född 1900, walesare till börden - har en sparsam men kvalitativt högtstående produktion bakom sig: två diktsamlingar, några pjäser, ett par berättelsesamlingar och två romaner. Hans debutroman "A high wind in Jamaica" (1929)("Storm på Jamaica") har betecknats som ett mästerverk och räknas redan som en klassisk bok i England. Kort före andra världskriget, närmare bestämt 1938, kom hans andra roman, sjöromanen "In hazard" - "Cyklonen" - som likaledes blev en stor framgång för författaren. Den föreligger sedan länge på en hel del språk, bl. a. danska och norska, men har fått vänta på en svensk utgåva ända till nu.
CYKLONEN skildrar hur 9.000-tonnaren Archimedes av Bristol, med kinesiskt manskap och engelskt befäl, råkar in i en våldsam cyklon i Karibiska havet. Under fyra fruktansvärda dygn kämpar män och fartyg mot de rasande naturmakterna. Denna kamp är skildrad med en kraft, realism och åskådlighet, som låter läsaren uppleva dramat i hela dess förlopp. Men romanen ger inte bara en gastkramande skildring av det orkanridna fartyget och de ombordvarandes kamp för livet. Den låter också en rad människoöden passera revy. Vidare ställer den - och det är kanske författarens angelägnaste ärende - i skarp belysning de ombordvarandes sätt att reagera i farans stund, belyser hur relativa sådana begrepp som heroism och feghet är.
CYKLONEN är en roman både för den kräsne läsaren och för den som söker spännande underhållning.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse från sjön

Utgivningstid

Sidantal

247

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk