Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kejsarens galning

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Vad gör man med den som säger sanningen till tyrannen? Vad gör t.ex. kejsaren med sin edsvurne förtrogne när denne lever upp till löftet om omutlig hederlighet? Betraktar honom som galen? I det tsariska Livland, där livegenskapens upphävande är en första antydan om att samhället håller på att förändras, utspelas Kejsarens galning: en märklig och fascinerande dokumentärroman om hederlighetens villkor i en miljö där undfallenheten uppåt ter sig som ett måste för överlevandet. I lantmätaren Jakob Mättiks efterlämnade dagbok, omsorgsfullt dold för tsarens agenter, rullas ett myllrande drama upp, en färgrik samhällskrönika med en hemlighetsfull huvudfigur: Alexander I:s edsvurne vän Timotheus Bock - fängslad i nio år för en övermodig sannings skull, in i det sista angelägen om att förbli en järnspik i det korrupta tsardömets kropp. Med denna mästerliga, mångtydiga berättelse om en dåtida dissident, envist avvisande landsflykten som möjlig utväg i ett moraliskt-politiskt dilemma, introduceras Jaan Kross (f. 1920) för svensk publik, en nutida estnisk romanförfattare av det betydande formatet.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

365

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

400

Förlag

Språk

Översättare