Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Strändernas svall

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sju år har Odyssevs tillbringat som sinnlighetens fånge hos nymfen Kalypso, hans tillflykt undan minnena av trojanska krigets fasor och den långa irrfärdens strapatser. Hemma på Ithaka väntar hans hustru Penelope belägrad av friare, och Odyssevs måste återvända och skipa rättvisa, fullgöra hämndens blodiga hantverk. Men när han åter är herre i sitt hus är han också, oåterkalleligen, en annan än den fredens man som gav sig iväg för tjugo år sedan.
Eyvind Johnson återberättar i sin roman från 1946, en av de stora svensk litteratur, alla tiders största äventyrssaga med en diktarfantasi som ger glans och färg åt det gamla och evigt unga. Strändernas svall är på samma gång ”en roman om det närvarande”, en spegling av vår egen tid.

(Baksidestext, Bonnier Pocket 1987)

- - -

Eyvind Johnson använder i Strändernas svall den antika berättelsen om Odyssevs, men låter sin hjälte vara helt och fullt människa, en tvivlande hjälte med breda skuldror, snett leende och krigsärrade händer. Den trötte krigaren och resenären Odyssevs som drömmer om ett land där människor inte känner till vapen eller skepp utan bara brukar jorden, är lika aktuell nu som i antikens dagar. Frågor om makt, rätt, våld och den enskilda människans ansvar får här en tidlös gestaltning.
Skarpsynta porträtt av den väntande Penelope och sonen Thelemakos vävs samman med skildringen av Odyssevs färd tillbaka mot Ithaka till en bred och kraftfull berättelse om mänsklig maktlöshet och hoppfullhet.
Strändernas svall från 1946 är en munter och melankolisk roman, präglad av livlig detaljrikedom och berättarglädje.

Eyvind Johnson (1900–76) är arbetarpojken från Norrbotten som blev en stor europeisk romanförfattare. Han tog sitt inträde i Svenska Akademien 1957 och fick Nobelpriset i litteratur 1974 (tillsammans med Harry Martinson). I delfinserien finns sedan tidigare Stad i ljus.

(Bonnier)

- - -

Penelope och sonen Telemakhos har väntat på Odyssevs i över tjugo år. Medan Odyssevs irrfärder leder honom allt längre bort från ön Ithaka smids ränker hemmavid. Här är Odyssevs jämfört med hjälten i den antika berättelsen helt och fullt människa, en tvivlande hjälte med snett leende och krigsärrade händer. Den trötte resenären som drömmer om ett land där människor inte känner till vapen utan bara brukar jorden. Penelope är en ömsom varm, ömsom av livets villkor hård kvinna som i sin ofrivilliga ensamhet styr och ställer på Ithaka.
Strändernas svall är en både munter och melankolisk roman, präglad av detaljrikedom och berättarglädje. Frågor om makt, rätt och den enskilda människans ansvar får här en tidlös gestaltning.
Delfinserien har i mer än trettio år stått för kvalitativ pocketutgivning. Idag består serien av moderna klassiker av internationellt snitt.

(Bonnier)

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Solen, den medlidsamma och grymma Helios, en av gudarnas spioner, med andra namn i barbariska stater och mänskogyttringar, var inte utslagsgivande för räkning av dem. Ett år kunde vara som ett decennium, ett år som en dag.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

364

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

en roman om det närvarande

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

601

Språk