Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kungsgatan

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I efterhand är det helt konsekvent att stockholmsromanen om urbaniseringens offerväsen skulle följa på Godnatt, jord. Land och stad, eftersatt landsbygd och nymornad modernitet utgör en av grundkonflikterna i Ivar Lo-Johanssons författarskap. Den dragningskraft som pulsådern Stockholm har på landet i övrigt går inte av för hackor:

Om Kungsgatan drömmer barn om nätterna, när de i drömmen sparkar av sig täcket, när de vill hemifrån. Till dess butiker flyger kvinnornas tankar, när de vill smycka sig för männen, vill göra sig åtråvärda för dem. Över dess stenar vandrar skolklasserna, turistleden, förstamajtågen, de furstliga kortegerna. Det är ett snår av pelare, av arkader, av portar att gömma sig i, av speglar att spegla sig i, ett långt golv att gå sig trött på, när natten kommer. Dess ljus tränger till alla skogar. Det spelar över alla berg. Det sprids över alla rykande åkrar. På millioner vykort dess båglampor, dess ljusramper. På millioner dess butiker. På millioner dess torn. På millioner dess sorglösa, framglidande trafikströmmar.

(Ur Ivar Lo -sällskapets websidan)
Klassisk Stockholmsroman av Ivar Lo Johansson - äntligen i tryck igen

"Den gången Adrian hade fyllt sju år, tog hans far, bonden i Humla by, honom med in till Stockholm i ett lövlass. Det var natten före midsommarafton. Det var blått i luften. På marken var det tyst och vått. Adrian fick sitta på en säck framme i skrindan. Hela natten åkte de sorundabornas urgamla stadsväg förbi fält, gårdar, kyrkor och glesa, malmartade skogsmarker. Så småningom fick de sällskap med andra landsbor, som också skulle sälja löv. Vägen före och efter dem kom till slut att likna en vandrande skog av björkar."

Kungsgatan är den stora svenska romanen om urbaniseringen och folkvandringen från landsbygden till städerna under 1900-talets första hälft. Ingen annan författare har som Ivar Lo gestaltat denna omvälvande sociala process. Berättelsen om bondsonen Adrian och statarflickan Marta, som lämnar sin sörmländska by och beger sig till Stockholm för att söka lyckan, är en brett anlagd samhällsskildring som spänner över klyftan mellan stad och land.

När Kungsgatan kom ut 1935 vållade den häftig debatt för sin öppenhet om prostitution och könssjukdomar. Romanen skildrar med en stor dos realism hur landsbygdens barn lockas av storstadens främmande ljus och rytm och kämpar för att finna ny mark under fötterna. Med sin närhet till människorna och överblick över det stora skeendet är Kungsgatan en alltjämt aktuell Stockholmsroman.

Med ett nyskrivet förord av Susanna Alakoski.

(Bonnier Pocket)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Den gången Adrian hade fyllt sju år, tog hans far, bonden i Humla by, honom med in till Stockholm i ett lövlass. Det var natten före midsommarafton. Det var blått i luften. På marken var det tyst och vått. Adrian fick sitta på en säck framme i skrindan. Hela natten åkte de sorundabornas urgamla stadsväg förbi fält, gårdar, kyrkor och glesa, malmartade skogsmarker. Så småningom fick de sällskap med andra landsbor, som också skulle sälja löv. Vägen före och efter dem kom till slut att likna en vandrande skog av björkar.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

636

Språk

Utgivningstid

Sidantal

585

Förlag

Språk

Översättare