Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Berlin Alexanderplatz

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Denna bok berättar om en före detta cement- och transportarbetare Franz Biberkopf i Berlin. Han har frigivits ur fängelset, där han suttit på grund av händelser i det förflutna, och står nu åter i Berlin och vill vara anständig.

Skådeplatsen är den undre världen, de agerande sutenörer och horor, tjuvar och dråpare, precis som i Tolvskillingsoperan av Brecht. Här presenteras en ruskig kriminalhistoria om kärlek och hat och hämnd och ond bråd död, men Döblins roman utgör också en märklig storstadsskildring och ett djärvt formexperiment. Tjugotalets Berlin är intensivt närvarande på bokens sidor, inklusive dialekten, och både den psykoanalytiska metoden och filmen har skänkt impulser till raffinerande berättartekniska grepp.
Alfred Döblinds bestseller från 1020 hann uppleva femtio upplagor i Tyskland innan nazisternas bokbål tändes och har under hela efterkrigstiden ständigt utgivits på nytt. Den räknas som en av den tyska 1900-talslitteraturens klassiker och brukar jämföras med Dos Passos' Manhattan Transfer och Joyce's Ulysses.

(del av baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Han stod utanför porten till fängelset i Tegel och var fri. Ännu dagen förut hade han kupat potatis tillsammans med de andra på åkrarna därbakom, i fångdräkt, nu gick han i gul sommaröverrock, de kupade därbakom, han var fri.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

558

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

historien om Franz Biberkopf

Utgivningstid

Sidantal

427

Förlag

Språk

Undertitel

berättelsen om Frans Biberkopf

Utgivningstid

Sidantal

315

Språk

Översättare

Muu tekijä