Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Idioten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Idioten är en av Fjodor Dostojevskijs allra främsta romaner. Dess hjälte, furst Myskin, är en av den ryska litteraturens mest betagande karaktärer - en överkänslig livsfrämling i en självisk och brutal omgivning. Myskin, just hemkommen från en sjukdomsvistelse i Schweiz, kastas in i Petersburgs socitetsliv. Där förälskar han sig i Natasia och Aglaja - två av världslitteraturens mest fascinernade kvinnogestalter. Inför öppen ridå utspelas fruktansvärda tragedier, groteska farser och erotiska dramer.

(Wahlström & Widstrand)

I Idioten för Fjodor Dostojevskij oss in i en värld som myllrar av lidelsefulla, illistiga, ensamma, naiva, kärlekslängtande och framför allt levande människor. I ljuset från furst Mysjkins ogrumlade och gränslösa tilltro till livets inneboende godhet ser vi dessa människor så som de egentligen är och skulle vilja vara under alla masker och grimaser.
Detta gör berättelsen om furstens återkomst till Petersburg efter sjukdomstiden i Schweiz, hans dragning till den gåtfulla, storslagna Nastasia Filippovna - ett av världslitteraturens mest fascinerande kvinnoporträtt - och stillsamma förälskelse i den bortskämda generalsdottern Aglaja och hans kraftmätning med sin mörksinte rival Rogozjin till en berättelse om kärlek. Inte den rena idealiserande kärleken utan en kärlek trots allt, en kärlek som likt en livsåder bultar bakom alla dramatiska händelser, alla uppgörelser, passioner och illdåd. En kärlek som även finns i ondskans mörkaste ögonblick. Som en tår på mördarens kind.

Nyöversättning av Ulla Roseen.

(baksidestext, Atlantis 1988)


Furst Mysjkin är på väg hem från sanatoriet i Schweiz där han behandlats för sin epilepsi. Genom sitt släktskap med en mäktig familj förs han in i S:t Petersburgs societet. Han gör starkt intryck genom sin karismatiska hjärtlighet och naivitet. Kristuslika attribut har dock aldrig någon vidare status i verkligheten. Det naiva draget är så påtagligt att han får öknamnet Idioten.
På oförglömligt vis gestaltade Fjodor Dostojevskij hur andra faktorer än intelligent beräkning styr mänskligheten. Inte minst för sina gåtfulla människoporträtt räknas Idioten [1868-69] till världslitteraturens allra största klassiker.I svensk översättning av Ulla Roseen.

FJODOR DOSTOJEVSKIJ [1821-1881] är mästaren från S:t Petersburg, en av de främsta romanförfattarna genom tiderna. Hans största titlar är Brott & straff [1866], Idioten [1869] och Bröderna Karamazov [1880].

(Modernista)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I slutet av november, en tövädersdag vid niotiden på morgonen, kom tåget från Warszawa rusande för full maskin fram mot Petersburg. Det var så vått och dimmigt i luften som om det nyss börjat dagas; på tio stegs avstånd från kupéfönstren, till höger och vänster om järnvägen, kunde man knappast urskilja någonting. Av passagerarna kom en del från utlandet, men framför allt var tredjeklassvagnarna överfulla, till största delen med anspråkslöst folk, yrkesmänniskor, som inte var så långväga ifrån. Som vanligt var alla trötta, allas ögon var tunga efter natten, alla var frusna och allas ansikten var gulbleka, i färg med dimman.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

886

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

roman i fyra delar

Utgivningstid

Sidantal

585

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

633

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Modernista, 2016 (2 delar)

Utgivningstid

Sidantal

613

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

829

Språk

Översättare