Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Historien om Tom Jones, ett hittebarn

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Henry Fielding (1707-54), "den moderna romanens fader", hör till heroerna i den engelska litteraturen, till samma utvalda krets som Shakespeare, Milton och Swift. Tom Jones är hans mästerverk.
"Han såg många människors seder" - detta Horatiuscitat har Fielding satt som motto för sin roman, och det står där med all rätt. Boken ger ett tvärsnitt genom det engelska samhället, från herrgårdsnoblessen till storstadsdräggen. Den kan alltså läsas som en realistisk tidsmålning, fylld av ett rikt skiftande typgalleri, spännande i sina förvecklingar och genomlyst av författarens osvikligt goda humör. Men Tom Jones är också berättelsen om en människas utveckling. Hjälten, hittebarnet, illustrerar en i grunden god människas seger över svagheterna i sin egen karaktär och över andras lumpenhet. Han är visserligen impulsiv och oförnuftig, han är en avgjord antipuritan och hans syndafall är många och svåra. Men Tom Jones är samtidigt renhjärtad, oförvägen och ridderlig. Kanske en Don Quijote, men av munter skepnad.
Mer än tvåhundra år har gått sedan Tom Jones först utgavs, 1749, men fortfarande lyser denna roman med samma fräschör. Den hör till de omistliga. Boken presenteras nu i ny, fullständig översättning av Gun och Nils A. Bengtsson; den senare har också skrivit en efterskrift som orienterar om författaren och hans verk.

(baksidestext, Natur och Kultur 1965)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Språk

Översättare

Lisätietoja

2 vol.

Undertitel

berättelsen om ett hittebarn

Utgivningstid

Sidantal

468 + 468

Språk

Lisätietoja

2 vol.

Utgivningstid

Sidantal

548

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

921

Förlag

Språk

Översättare