Mäster Olof

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

pjäser
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Detta skådespel handlar om Olofs kamp för en förnyelse och demokratisering av kyrkan. Hans ideologiska motpol är representanter för den katolska tron och inte minst hans djupt troende moder. När han gifter sig med Gert bokpräntares dotter förskjuter hon honom som antikrist och kort därefter avlider hon. Under en bikt får Olof vetskap om ett planlagt kungamord. Olof och Gert grips för högförräderi och dömd till döden. Olof ber om nåd och blir benådad. Konfirmanden Wilhelm, som sett Olof som en martyr, störtar likt en besviken tonåring ut ur kyrkan.
Efterspelet som tilldrar sig flera år senare handlar om när Olof och hans söner ser ett mysteriespel utanför Stockholms norra statsport. Det skildrar Gud och djävulens kamp om herravälde över människorna. När förhänget faller och ingen försoning uppnåtts kastar sig den uppretade publiken över spelets anförare.

Källa:

Strindberg, August, Mäster Olof, med efterspel, 1878

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

166

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

Ett skådespel

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Lisätietoja

Samlade skrifter av August Strindberg (Bonnier, 1912)

Ingår i samlingsverket