Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sommarboken

Videor

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sommarboken handlar om tre människor som bor på en vacker ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Det är mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad. Sommarboken en glad och varm bok fylld av livskänsla.

- - -

Sommarboken utkommer igen och nu med nyskrivet förord av Mark Levengood. Boken som i dag har klassikerstatus, utkom första gången 1972 och finns nu på 26 olika språk. Många har som ritual att läsa om den varje sommar.
"En ö kan bli förfärlig för den som nalkas utifrån. Allting är färdigt, var och en har sin plats, egensinnigt, lugnt och självtillräckligt. Innanför deras stränder fungerar allt enligt ritualer som är stenhårda av upprepning och samtidigt strövar de igenom sina dagar så nyckfullt och tillfälligt som om allt tog slut vid horisonten."
Sommarboken handlar om tre människor som bor på en ö i ett nordligt hav: barnet Sophia, hennes pappa och hennes farmor.
"Vi är folk som bor på en ö och alla som kommer hit kan hålla sig borta", säger farmor.
Det är en bok om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, de lever intensivt nära varandra, omgivna av drömmen om sommaren som endast kan finnas här i norr.

(SetS, 2014)


- - -

Sommarboken är Tove Janssons mest älskade vuxenbok. Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården. Sommarboken är Tove Janssons andra vuxenbok. Berättelsen, som har biografiska inslag, utkom 1972.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det var en tidig mycket varm morgon i juli och det hade regnat på natten. Det nakna berget ångade men mossan och skrevorna var dränkta av fukt och alla färger hade fördjupats. Nedanför verandan var växtligheten en regnskog, ännu i morgonskugga, täta elaka blad och blommor och hon måste akta sig för att bryta dem medan hon letade, med handen för munnen och hela tiden rädd att tappa balansen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

159

Språk

Utgivningstid

Sidantal

143

Förlag

Språk

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Litterära videoklipp

Kod till Svenska Yles Arkivet