Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Romarinnan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

När Moravia har varit föreslagen som Nobelpriskandidat har Romarinnan framhållits som en av hans mest betydande böcker. Författaren låter här en prostituerad osentimentalt och öppenhjärtigt berätta om sitt dagliga liv i trettiotalets Rom. Han framställer sin hjältinna, Adriana - en enkel, from och flitig flicka av folket - som en instinktvarelse med varma och starka känslor, vars öde är förutbestämt i och med att hennes borgerliga lyckodrömmar krossas. Hon drivs in i prostitutionen men lyckas trots sitt nya liv bevara den godhet och naiva älsklighet som är kärnan i hennes väsen. Det är kärleken som hon söker i erotik och religion och det blir också en seger för kärlekens makt, höjd över ärelystnad och penningbegär, som står som slutscen i Moravias gripande och levande skildring av en kvinnas liv.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

När jag var sexton år var jag en verklig skönhet.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

374

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Söderström, 1960, Forum, 1960, 1972, En bok för alla, 1998

Utgivningstid

Sidantal

401

Förlag

Språk

Översättare