Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Wang Lungs barnbarn

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Denna sista bok i serien (Den goda jorden, Sönerna, Wang Lungs barnbarn) skildrar konflikter mellan den gamla och den unga generationen. Med sin större omväxling i händelser och djupare inlevelse i personlighetsteckning är denna tredje och sista del en starkare och mergivande bok än "Sönerna".
Wang Yuan blir en symbol för Kinas studerade ungdom och är kanske den mest fulländat levandegjorda gestalt i Pearl Buck hittills har teckanat...
Förmodligen är detta avsnitt av boken den mest avslöjande skildring som någonsin gjorts av en students intryck och upplevelser ibland ett främmande folk och inför en okänd civilisation...
Den unge Wang Yuan är en intressant personlighet, som representerar bryggan mellan det nya och det gamla Kina. Han lever sex år vid universitet i U.S.A. och återvänder till sitt sönderslitna land och arbetar tillsammans med den enda kvinna han älskat, en kinesisk studentska, för Kinas nya morgon. Vad Pearl Buck givit oss i denna trilogis ytterligt intressanta och rika skildringar av en kinesisk familj i tre generationer är en ypperlig skapelse som står i en rangklass för sig.

(Ur baksidestext, Hökerbergs 1935)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Så här gick det till, då Wang Yuan, Wang Tigerns son, för första gången i sitt liv gjorde sitt inträde i sin farfaders, Wang Lungs, jordkoja.
Wang Yuan var nitton år gammal, då han kom hem från Södern för att tvista med sin fader. En vinterkväll då nordanvinden oupphörligt piskade snön mot gallerfönstren, satt Tigern ensam i sin stora sal och grubblade vid de glödande kolen i fyrfatet, såsom hans sed var. Nu som alltid drömde han, att hans son en dag skulle komma hem, hans ende son, uppvuxen till man och redo att föra sin faders krigare till segrar, som Tigern planerat men ännu icke vunnit, emedan ålderdomen kommit emellan och besegrat honom själv. Den kvällen, då ingen väntade honom, kom Wang Yuan, Tigerns son, hem.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

454

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

Den nya tiden bryter in

Utgivningstid

Sidantal

412

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk