Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Två veckor i en annan stad

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Jack Andrus, en gång lysande stjärna på filmhimlen, har hamnat som Nato-ämbetsman i Paris: med sin franskfödda hustru och två förtjusande barn lever han ett fridfullt, ombonat och händelselöst högborgerligt liv. Så kallas han plötsligt till Roma för att hjälpa sin gamle vän och beskyddare från Hollywoodåren Delaney med några filmtekniska problem. Redan vid ankomsten till Rom märker Jack Andrus att ödet håller något i beredskap åt honom. Slumpen kastar honom rakt i armarna på en förtjusande, hetblodig romarinna, hennes ursinnige fästman hotar honom till livet, han möter oförmodat sin amerikanska exhustru - en rad upplevelser sliter honom brutalt ur gamla invanda banor och slår hål på hans svalt oengagerade livsinställning.
Han märker snart att Delaney är nära sammanbrott, konstnärligt, ekonomiskt, fysisk och psykiskt. Under några hektiska dagar blir det Jacks uppgift att söka få honom på fötter igen. Jack Andrus kan inte längre ställa sig utanför livet och dess krav - med eller mot sin vilja blir han indragen i konflikter, sorger, besvikelser, kärlek, svartsjuka. När han efter två korta veckor lämnar den eviga staden är han en annan människa, luttrad, resignerad - men också visare, med en slutgiltig, djup insikt i sina egna problem.
"Två veckor i en annan stad" är en elegant och spännande roman av kosmopolitiskt snitt. Men författaren till "De unga lejonen" stannar inte vid den yttre dramatiska spänningen. Med hjälp av Jack Andrus fängslande återblickar över sitt händelserika förflutna och genom en rad mästerligt avslöjande närbilder och dialoger formar Irwin Shaw en mäktig, psykologiskt fulltonig helhetsbild av vår tid och dess rastlösa, jagande ock sökande, otillfredsställda människor.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det var en grå, kall, vindstilla dag. Till kvällen skulle det bli regn. Över flygplatsen, inne i molnens vintertäcke, hördes då och då motordån från osynliga plan. Trots att det var tidigt på eftermiddagen var alla lamporna tända inne i restaurangen. Planet från New York var försenat och i högtalaranläggningen hade den ekande rösten meddelat på franska och engelska att Romplanets start hade skjutits upp med en halvtimme.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

446

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

390

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk