Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Huset vid kajen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Huset vid kajen ligger vid Moskvafloden mitt emot Kreml. Där bor regeringsmedlemmar och andra toppar i sovjetsamhället.
Husets barn är privilegierade i förhållande till kvarteren, omkring Ljovka hörde till husets barn, Glebov till de andra. När de båda plötsligt möts efter många år ställs Glebov inför minnen från 30- och 40-talen som han förträngt. Glebov hatade sin barndom. Han minns känslan av underlägsenhet, rädslan för hissskötarna, övertaget som Ljovka hade därför att han ägde så mycket. Hela sin studietid strävade Glebov efter att bli etablerad. Skräcken att förlora forfästet har sedan varit drivfjädern. Han har klarat det genom att aldrig ta ställning, genom att svika.

Jurij Trifonov, född 1929, har själv växt upp i huset vid kajen. Fadern var gammal bolsjevik men drabbades av Stalins utrensringar och avrättades 1938. Trifonovs roman har väckt uppseende i hans hemland. Den är en av de mycket få anti-stalinistiska romaner som fått tryckas sedan Chrusjtjov störtades. En tidigare roman av Trifonov, Våningsbytet, kom ut på Forum 1977.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

193

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

182

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk