Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gudarnas fall

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
Asagudar som du aldrig tidigare mötte dem

Cornelius Jakhellns roman - eller sagaroman, som det står på titelsidan - Gudarnas fall handlar om den slutgiltiga striden mellan gudar och människor år 999 e.F. (efter Fallet), det vill säga efter asagudarnas fall från jorden ner i underjorden, besegrade av människorna.

Gudarna - asarna - har vistats i underjordens mörker i snart tusen år. Den högste guden Oden förbereder nu för återkomsten till jorden, närmare bestämt till Island, och för hämnden på människorna. Vid sin sida har han dvärgen Hornbore, kallad Silverdvärgen eftersom hans hud är täckt helt med silver.

Oden sänder upp Hornbore till människornas rike för att rekognoscera inför gudarnas återkomst.

Samtidigt smids planer som går stick i stäv med Odens, av dennes fiender. En annan dvärg, Regin, uppfinner en ny varelse som han kallar bionter, ett slags människoliknande robotar. Regin försöker intressera Oden för de möjligheter som finns i en vidare utveckling av bionterna, men han blir bara förlöjligad.

Rasande och sårad drar sig Regin undan och börjar i hemlighet att skapa en hel armé av bionter, i syfte att så småningom upprätta ett nytt rike, Bionia, med sig själv som härskare.

Slutstriden blir av världsomstörtande proportioner, ett sannskyldigt ragnarök.

Gudarnas fall är en överväldigande roman, som utspelas på flera tidsplan samtidigt, både i en forntid och en sorts tidlös asagudatid och i en högteknologisk nutid och framtid. Romanen är full av referenser: naturligtvis till gudasagorna, men också till scientologi, förnedrings-tv, Sagan om ringen, Wagner, Snorre Sturlason, heavy metal. De samtidiga tidsplanen gör att den ibland påminner om ett dataspel i sin uppbyggnad, med olika möjliga vägar och val, nya fönster som kan öppnas.

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

510

Förlag

Språk

Undertitel

sagoroman

Utgivningstid

Sidantal

429

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk