Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Maktens sötma

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sanningen är farlig endast när den förbjuds heter det i "Försenade reportage", den bok varmed Ladislav Mňačko inledde den stalinistiska självprövningen i Tjeckoslovakien. I romanen Maktens sötma är sanningen så farlig att boken endast i utdrag fått publiceras i författarens hemland.

Maktens sötma inleds med beskrivningen av en statsbegravning. Diktatorn är död och vid hans kista lurar pretendenterna. Ögonvittne är fotografen Frank, diktatorns vän från partisanstriderna. Han känner de mäktiga och kan blottlägga mekanismen i deras maktmissbruk. Men trots diktatorns förräderier - mot partiet, familjen, kamraterna - låter han inte denne förlora i storhet. Förräderiet skildras som närstående tragedi och inte som exotisk satir. Det gör boken till ett ovärderligt hjälpmedel för förståelsen av maktspelet i en stalinistisk folkdemokrati.

Ladislav Mňačko är född i Slovakien. Hans romaner och reportage har väckt uppmärksamhet på båda sidor om järnridån. I samband med kriget i Mellanöstern kritiserade Mňačko öppet kommunisternas avståndstagande från Israel, vilket ledde till en brytning mellan honom och regimen i hemlandet.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

Den döde låg på lit de parade med benen mot salens ingång. Katafalken var höljd i svart kläde.
Den döde låg i en svart blankpolerad kista. Locket var tillfälligt ersatt med ett av glas så att de avskedstagande människomassorna ännu en gång, en sista gång skulle kunna se den dödes anlete och gestalt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

252

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

225

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Översättning från tyska. Originalet slovakiskt

Första publikation

ja

Utgivningstid