Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Brändövägen 8, Brändö, tel. 35

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Brändövägen 8 var Henrik Tikkanens barndomsadress, absolut finlandssvensk, bildad och förmögen. Snabbt dras vi in i en högst excentrisk släkt och familj, skildrad med tikkanensk ironi och kärleksfullhet. Och visst har vi roligt åt en far som iförd sin olympiska skytteuniform ställer sig på Brändö bro för att skjuta på ryska bombplan, visst skrattar vi åt moderns rad av bemärkta älskare, börjande med en SFP-minister. Men vi skrattar med döden i hjärtat. Ytan visar sig allt bedrägligare; berättelsen får alltmer skärande undertoner, blir en lek vid avgrundens brant. För underst handlar det om destruktiva familjerelationer, en ung mänskas kamp för att hävda sitt eget liv och sin integritet gentemot en far som kallar sig Djävulens vän. Vargen som stod och flåsade bakom gardinen i barnkammaren om natten viker inte. Henrik tikkanen berättar med en skoningslös uppriktighet som gör hans nya roman till en av de stora läsupplevelserna. Vi skrattar med döden i hjärtat. (Baksidestext, 1975)
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Konkreta platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Ämnesord
Originalspråk
Textutdrag
Detta är en gruvlig berättelse om bråd död, ofärd, hor och brännvin. Den handlar om en familjs olycka och om kampen mot olyckan som är livets mening och omöjlighet.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
131
Språk
Utgivningstid
Sidantal
166
Förlag
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket