Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Blodsbröder

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Romanserien om Elling handlar om en man som bott tillsammans med sin mamma i 30 år.

När mamman dör får Elling ett sammanbrott och hamnar på en psykiatrisk klinik. Där möter han den store, inte särskilt intelligente men synnerligen snälle och händige Kjell Bjarne. Mellan dem uppstår en trevande men efterhand allt starkare vänskap som dock sätts på svåra prov när de två tillsammans ska börja återanpassningen till vardagen.

Elling och Kjell Bjarne installeras på försök i en lägenhet i Oslo och uppmuntras att skaffa sig ett socialt liv. Men det är inte så lätt. Blotta tanken på att röra sig utanför lägenheten gör dem fullständigt livrädda.

Så dyker deras granne, den höggravida Reidun Nordsletten, upp på scenen. När Kjell Bjarne blir förälskad i henne kommer hans och Ellings vänskap i gungning. Elling upptäcker dock att han har en egen begåvning. Han är en hemlig poet och som sådan måste han förstås söka sig till likasinnade.

Ellings historia berättas med en oslagbar blandning av naivitet, snusförnuft och galenskap. Det är ett tragikomiskt mästerverk Ingvar Ambjørnsen har skapat. Sviten om Elling har på ett självklart sätt blivit en av Norges mest älskade romanserier.

Elling har gjort succé på olika håll i världen som bok, film och teater. I Sverige har Johan Ulveson och Rolf Lassgård spelat Elling och Kjell Bjarne i en bejublad teaterversion. Filmerna Elling (Oscarsnominerad) och Mors Elling gick länge på biograferna.

(Ordfront)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

"När jag var liten var jag tokig i röda vinbär", sa Kjell Bjarne. "Nu kan jag inte med dem längre."
Han sa det på ett sådant sätt att jag skulle förstå att någonting hade hänt under tiden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

226

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Undertitel

romanen om Elling

Utgivningstid

Sidantal

223

Förlag

Språk