Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den brinnande törnbusken

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Tusentals år innan vår egen historia känner till namnet på någon person fanns det i den bibliska litteraturen skildringar av människoöden med psykologiskt djup och detaljrik bredd. En rangplats intar här berättelserna om Mose, den största personligheten i Gamla Testamentet, israeliternas räddare, mannen som av Israels spridda stammar skapade ett folk och som utformade de religiösa grundtankar, vilka för all framtid skulle skilja judarna från andra folk.
Inspirerad av Moses historia har Poul Hoffmann påbörjat en trilogi av Mose-romaner, vars första del är Den brinnande törnbusken. Här skildras dels den sista delen av Moses "ungdomstid" i Egypten, under vilken tid han fick del av landets visdom, dels den nödtvungna flykten till Midjans land och vistelsen där fram till den dag, då han kallades att bli sitt folks räddare. med fin känsla skriver förf. också om Moses förhållande till den unga Sippora, som blev hans hustru.
Romanen, som delvis bygger på djärva hypoteser, ger intressanta inblickar i egyptisk religion och kultur, och den skildrar målande israeliternas slavarbete vid faraonernas väldiga byggnadsföretag. Men först och främst ger boken en levande bild av Mose, den väldige folkledaren, vars insats ännu i denna dag inte har upphört att utöva inflytande på människors tankar och handlingar.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

310

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

342

Förlag

Språk

Översättare