Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Flauberts papegoja

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I centrum för denna färgstarka och mångskiftande kombination av roman, biografi och litteraturhistorisk deckare står Gustave Flaubert, den franska 1800-talsromanens mästare, excentrisk, sammansatt och (medvetet?) gåtfull.
På "pilgrimsresa" till platser där Flaubert levat stöter en engelsk amatörforskare på två uppstoppade papegojor som båda påstås ha utgjort förebilden för papegojan Loulou i en av den store författarens noveller. Forskarens försök att ta reda på vilken av dem som är äkta blir upptakten till en sällsam upptäcktsfärd på både det yttre och det inre planet.
Med suverän berättarkonst och stor humor serverar Julian Barnes fakta, funderingar och fantasier om Flaubert och hans verk, björnar, konst, järnvägar och kritiker. Det handlar också om kärlek, döden, guvernanter och röd vinbärsgelé...

(baksidestext)

- - -

Flauberts papegoja är en hybrid mellan roman och biografi. Ett slags litteraturhistorisk deckare om sökandet efter sanningen om Gustave Flaubert, om det omöjliga i att fånga ett liv i skrift.
Varför ändrade Flaubert gång på gång färgen på Emma Bovarys ögon? Hur stor var egentligen den droska i vilken hon blev förförd? Ingen detalj är för obetydlig för den besatte amatörforskaren Geoffrey Braithwaite, som ägnar all sin fritid åt att kartlägga sin favoritförfattare – en författare som mer än de flesta trodde på det skrivna ordets objektivitet.
Under en resa i Flauberts normandiska fotspår stöter han på två uppstoppade papegojor som båda sägs ha tjänat som inspiration för novellen Ett enkelt hjärta. Vilken av dem är egentligen äkta? Jakten på svar tar med Braithwaite på en upptäcktsfärd, både på det yttre och inre planet. Och hans liv tycks på ett märkligt vis spegla personerna i Flauberts romaner.

(Forum)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Sex nordafrikaner spelade boule nedanför Flauberts staty. Skarpa smällar trängde igenom mullret från trafikröran.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

255

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

278

Förlag

Språk

Översättare