Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bergsprängaren

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bergsprängaren handlar om Oskar Johannes Johansson, en man som skadades i en sprängolycka på 1910-talet. Genom honom försöker Mankell spegla arbetarrörelsens historia och visa hur nästa generation bytte sida. Berättarjaget möter Oskar när denne är pensionär och bor på en ö i skärgården. De fiskar tillsammans. Berättaren försöker locka Oskar att tala öppet om sitt liv, en svår uppgift. Sista delen av boken är en fri tolkning av Oskars liv, där berättaren fyller i det Oskar själv inte ville säga.

- - -


NORRKÖPING 1911. I en notis i en lokaltidning meddelas att den unge bergsprängaren Oskar Johansson omkommit vid sprängningsarbeten på en tunnel. Notisen dementeras aldrig, men den svårt skadade arbetaren överlever. Bergsprängaren handlar om Oskar Johanssons långa yrkesliv, hans drömmar och förhoppningar, sorger och glädjeämnen. Oskars liv vävs ihop utifrån fragment av röster, perspektiv, bilder och blickar. Genom hans öde presenteras en ovanligt skarp och levande bild av arbetarsverige i början av 1900-talet. Berättelsen är ytlig. Den har Oskars fåordighet. Den har springor och mellanrum. Men ytan har porer. Den börjar långsamt vända sig inåt och den öppnar sig. Bakom ytan ligger historien.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

- Varför i helvete smäller det inte?
Norström sparkade ilsket med vänsterfoten. Han hade trasslat in den i ett ståltrådsnystan som låg slarvigt slängt bland sprängstenen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

271

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

215

Språk

Lisätietoja

Ordfront, 1998, 2001
Leopard, 2018