Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Moby Dick eller Den vita valen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Kalla mig Ismael! För några år sedan, det kan göra detsamma hur många, då jag hade mycket få slantar i min börs och ingenting särskilt som intresserade mig i land, kom jag åter på tanken att ge mig till sjöss och se litet närmare på havssidan av världen."

Herman Melville (1819 1891) gick som tjugoåring till sjöss och de upplevelser och intryck han då samlade på sig låg till grund för flertalet av hans berättelser. Melvilles framgångar och rykte skiftade och vid sin död var han nästintill bortglömd men idag är hans position som en av den amerikanska litteraturens stora självklar.

Moby Dick eller Den vita valen (1851) är den största och mest spännande sjöroman som någonsin skrivits. Den skildrar valskonaren Pequods jakt på Moby Dick, med den besatte kaptenen Ahab i spetsen, som efter ett möte med valen fått ena benen avslitet och sedan dess i denne ser den personifierade ondskan och förföljer honom i vilt hat.

(Norstedts)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Kalla mig Ismael! För några år sedan - det kan göra detsamma hur många - då jag hade mycket få slantar i min börs och ingenting särskilt som intresserade mig i land, kom jag åter på tanken att ge mig till sjöss och se litet närmare på havssidan av världen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

496

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första sv. utg.: 1943

Utgivningstid

Sidantal

657

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

679

Förlag

Översättare

Lisätietoja

med förord av Henrik Cornell ; från engelskan av Hugo Hultenberg

Muu tekijä

Utgivningstid

Sidantal

848

Språk

Översättare

Muu tekijä

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

284

Språk

Översättare