Leino, Olle

Född

Födelseort

Hemort eller -orter

Upphovsmannens språk

Landskapsområde

Verk

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Författarens egna ord

Vi som föddes i början av 1930-talet växte upp i skuggan av den äldre krigsgenerationen. Inom den fanns hjältarna och offren, vad hade vi att berätta som kunde mäta sig med deras bedrifter och umbäranden!
Vi befann oss i en särställning. Under halva vår levnadstid hade det varit krig, kriget var inympat som en trist realitet i vår vardag, vi bar det med oss när vi plockade kottar och bär i talkoskogarna, när vi hukade i bombskydden, när vi sjöng vid unglottornas och soldatgossarnas lägereldar eller när vi hejade på löparidolen Viljo Heino.
Vi reagerade blaserat på luftalarm och hjältegravar och ändå var vår förtröstan på fosterlandets räddning orubblig; det här ordnar nog Mannerheim!

Mera uppgifter om författarens verk


Vem tackar Yrjö Leino? : ett mänskligt och politiskt dokument om Finlands kommunistiske inrikesminister 1945-48, Askild & Kärnekull ; cop. 1973 (Kuka oli Yrjö Leino, suom. Raija Mattila. Tammi 1973)

Det kommer en bättre dag : ett dokument om finländska medborgaren Martta Koskinens liv och död, Askild & Kärnekull, 1976 (Martta Koskisen tapaus, suom. Eero Mänttäri. Otava 1976)

Herren prövar blott : en faktabaserad roman om sommaren 1944 i Kyrkslätt och den dramatiska evakueringen av Porkala-området, Schildt, 1994 (Porkkala - lupaus paluusta, suom. Juha Virkkunen ja Inkeri Lamér. Schildt 1997)

Hyresgästen : en reportageroman om Porkala : återkomsten - och den sovjetryska tiden, Schildt, 1994

Skuggorna : en roman från reportageblockens tid, Schildt, 1999

Utsikt från Skillnaden : inbördeskriget i Helsingfors 1918 sett med gamla och nya ögon, Schildt, 1997

Ännu ett brev : Hertta Kuusinens dramatiska liv och hennes kärlek till Yrjö Leino, Carlsson, 1990 (Vielä yksi kirje : Hertta Kuusisen dramaattinen elämä ja rakkaus Yrjö Leinoon, WSOY 1990)

Överlevaren : dokumentärroman, Hägglund / klavrekultur, cop. 2011