En förälskad man och andra berättelser

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I titelberättelsen drabbas en framgångsrik och klassiskt bildad medelålders man av en brinnande förälskelse. Han uppvaktar kvinnan - en framgångsrik fotograf - på ett chevaleriskt sätt med blommor, högstämd poesi och extravaganta restaurangbesök, men hon avvisar honom till dess han ser henne som ouppnåelig. Då han ger upp ger hon honom beskedet att det inte är sonetter hon vill ha. Hon vill inte bli dyrkad, hon vill bli sedd. Tilltufsad drar han sig tillbaka, förvissad om att hon vill ha honom utan att behöva ge kärlek tillbaka.

När den gyllene båten sjönk berättar om en av livet tilltufsad kvinna som får nytt hopp. Hon är bosatt vid kusten och när några yngre fiskare föreslår henne att för en summa pengar gå in som delägare i en fiskebåt, ser hon möjligheten till förändring och lysande utsikter. Men så kommer dagen då köpet skall avgöras.

I sju rikt varierade berättelser belyser och analyserar Marilyn French relationerna mellan kvinnor och män. Vare sig miljöerna är ett patriarkaliskt beduinrike eller salongerna på övre Manhattan åskådliggör hon kvinnans ständiga underläge, hur samhället omkring henne än ser ut. Vi möter här Marilyn French i en vass och inträngande civilisationskritik, men förmedlad genom den eleganta och tänkvärda berättarglädje som miljoner läsare älskar.

(Natur och Kultur)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

211

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk