Hibakusha go go

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

1-2/1988

Recension

Martin Enckells nya bok är komponerad av kortare och längre, ofta synnerligen lyriskt uppskruvade prosastycken. Att läsa den som en roman vore att starta i fel ända, det skulle definitivt göra texterna orätt. Bokens registrerande jagperson utgör förvisso ett viktigt sammanbindande element, men skildringarna av de yttre och inre resor detta jag företar strävar alltid i första hand att fånga upp de varierande, vibrerande stämningarna. Från Latinamerika förflyttar sig bokens huvudperson mer eller mindre paniskt till Amsterdam, till Berlin, och i bokens mest skakande avsnitt till Bangkok. Vägen viker som synes inte nämnvärt av från rutter den internationella narkotikahandeln brukar frekventera. Så tangerar Hibakusha go go (namnet har f.ö. lånats från ett Berlin-diskotek med välskildrat ös) i nästan obehagligt distanserad förtvivlan knarktrafiken och vad man kunde kalla för en tvetydig flyktproblematik. Den nihilism som kommer till tals är emellertid aldrig utflöde av en amoralisk attityd – flyter snarare fram ur en känsla av ohjälplig och allomfattande skuld.
Ibland under läsningen av Martin Enckells senaste bok får man kanske en känsla av att den blivit något av uppföljare till Pravde-Love (1983). Men det är inte illa: t.ex. Martin Enckells språk, suveränt personligt och med en alldeles magisk känsla för rytm och färg, firar här lika stora triumfer!