Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gökboet

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det går ett friskt korsdrag genom dårhuset när skojaren och spelaren McMurphy dyker upp. Med sin fräckhet, humor och vitalitet skakar han liv i patienterna. Stora Syster och hennes stab utmanas till en kamp på liv och död. Skall "gökungen" lyckas knäcka henne och hela den omänskliga Maskinerikombinationen.

Ken Keseys storartade satir om "en sund själ i ett sjukt samhälle" har blivit en legendarisk favorit i USA och Sverige. Filmen har slagit alla rekord som långkörare här. Romanen har utnämts till en modern klassiker och "en av de riktigt stora läsupplevelserna".
Gökboet är en roman om frihetslängtan och frihetstörst i kamp mot en till synes oinskränkt övermakt. Skojaren McMurphy utmanar mentalsjukhusets envåldshärskare syster Ratched och väcker de både bildligt och bokstavligt nedsövda medpatienterna till ett stillsamt uppror.

Ken Keseys succéroman blev en ännu större succé som film i regi av Milos Forman med Jack Nicholson i huvudrollen 1975.

Ken Kesey (1935-2001) lämnade sina studier för att bli hippie och författare. På 1960-talet arbetade han på mentalsjukhus och deltog i experiment med olika droger vilket inspirerade honom till romanen Gökboet. Boken kom ut i USA 1962 men först 1973 i Sverige.

(En bok för alla)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Dom är där ute.
Svarta gossar i vita uniformer och dom är där ute före mig för att begå sina horiska gärningar i korridoren och svabba upp efter sig innan jag kommer på dom.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

407

Förlag

Språk

Översättare