Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kung Tulle

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Kung Tulle levde i en tid om vilken man vet föga. Krönikan om honom består därför till stor del av drömmar, myter och ärvda minnen. Han var en nybyggarkung, hans första krona var av näver.
Han gifte sig med Libite som var av rävsläkt. Hans slogs mot trollorna. Och till hans hjälp kom Halva människan, som kanske själv var troll. Han drog bort för att göra upp med sina bröder Steinulf och Bork, som stod efter hans rike. Bork, den förrädiske, går under. Kiralernas vilda horder anfaller Steinulfs borg. Kung Tulle bekämpar dem.
Omkring Tulles konungabo Tulaborg växte småningom fram en stad som blev nämnd Tulavall efter betesmarkerna. Om öden där under nyare tid, om människor och märkliga händelser finns berättat i "Bonadea" och i trilogin Fru Sola: "Gullkrona gränd", "Gripanderska gården" och "Gångande Grå".

(baksidestext)

- - -


Inneh. Kung Tulle : om grundandet av Tulavall ; Tulles resa sunnantill ; Svanarna

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

När han såg upp igen höll en liten skepelse på att klättra över stängslet. Han kunde inte se den tydligt, den var grå som dimman. Men han blev räddare för den än han varit för Sote och Laff, han blev så rädd att det kändes som om blodet svartnade i honom. Han tog tag om svärdet men förmådde inte hålla det stadigt.
Men getterna hade slutat att bräka och kom trippande tillbaka allesammans.
- Du ska inte ängslas för mig, sade skapelsen när den kommit över. Nog känner du igen mig om du tittar efter, jag är varken gast eller troll. Jag gick efter Sote och Laff i skogen och tänkte hinna förbi dem och varna dig. Men jag blev efter för jag hade ett så digert knyte att bära.
Det var en gammal kvinna, liten som ett barn och puckelryggig. Hennes hår var kortskuret och vajade om hennes bruna ansikte, och ögonen glittrade som vatten när hon log. Tulle släppte svärdet och försökte skratta, men andan darrade i halsen på honom, ja hela kroppen var så full av darrningar att han inte kunde resa sig. Den lilla gumman hade han känt i hela sitt liv. Hon hade haft hand om honom när han var liten. I flera års tid hade han bott hos henne i en jordkula i kungsgårdens utkant. Hon kallades Halva människan, både för att hon var så liten och för att man inte riktigt visste vad sorts folk hon var kommen av. Det var många som trodde att hon just var en gast eller ett troll.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Språk

Översättare