Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Släkt och vänner

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
"Det saknades inte varnande röster den här gången heller. Söderut? Till det finska Finland? Vad tänkte Gunnar riktigt på?"

Men Gunnar Bengs tvekar inte att lämna Österbotten. Han tror på hårt arbete och högkonjunktur, han har stora plander och etablerar sig raskt som fabrikör i det tidiga tjugotalets Tammerfors. För Gunnar finns både nuet och framtiden där, och han känner djupt sitt ansvar inte bara för familjen och släkten, utan också för alla sina anställda. För hans hustru Sigrid, den forna bonddottern från Simons, får flyttningen en motsatt effekt, den drabbar henne som hemlöshet och handlingsförlamning, ja, som en sjukdom. Hon går i Tammerfors som Gunnars hustru, som fabrikörsfru och småningom mor till två barn, men hon anpassar sig aldrig. Hon är och förblir en främling. Hon vägrar ta plats bland fruarna i staden, hon isolerar sig och tappar småningom greppet om verkligheten. Bara det förflutna är riktigt verkligt, och hemma kan för henne aldrig bli annat än Simons: gården, åkrarna, det vita sommarljuset över slätten. Skildringen av Sigrid och av människorna kring henne speglar klarsynt tidens sociala hierarkier, fördomar och ideal.

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Varningar saknades inte. I själva verket tyckte Gunnar Bengs att så gott som alla, släktingar, bekanta och halvbekanta, under den här tiden satte en ära i att vända ut och in på hans affärer och ingående kommentera dem, i allmänhet under beklagande huvudskakningar. Det var inte bara det att gamle Simons ansågs stå på ruinens brant så att han troligen skulle dra eventuella svärsöner med sig i fallet. Det var flickan själv!
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

206

Förlag