Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Illusionerna

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ottilia har vuxit upp i lantlig avskildhet hos sin mormor. Vid sexton år gör hon sin entré i stockholmssocieteten, en lysande men kylig värld, som hon ändå finner sig rätt väl i. Hon putsar sina talanger, går på teatrar och baler - och blir kär. Men en efter en ramlar hennes illusioner, till slut också den största och livsviktiga.
Sophie von Knorring (1797-1848) har i Illusionerna, som utgavs 1836, givit en graciös och skarpsynt skildring av societetslivet i Stockholm under säsongen 1812-13. En rad världsberömda artister gästade då huvudstaden, men den största celebriteten var författarinnan Madame de Staël, uppburen och skandalomsusad. Fru von Knorring, som till stor del byggt sin roman kring egna minnesbilder, tecknar kvicka och ibland elaka porträtt av dessa koryféer. Hennes skildring är inte bara ett intagande konstverk, den är också kulturhistoria av hög klass. Den tragiska kärlekshistorien är insatt i en miljöskildring som ställer Stockholm för 150 år sedan fullt levande för våra ögon.

(baksidestext, Natur och Kultur 1965)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

291

Språk