Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gullfågel

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I Gullfågel får vi följa pigan Stina Pihlgrens vidare öde i hennes äktenskap med greve Magnus Silferbielke. I många stycken blev äktenskapet mellan detta omaka par sällsynt harmoniskt även om lyckan tidvis grumlades av sorg och bekymmer.
Tillsammans med sin greve får Stina två välartade barn som ytterligare stärker banden. Men sorgen drabbar dem. Svartsjuka och hat smyger sig in i vänskapen mellan Stinas dotter Tina och greve Magnus Ulla och deras förr så goda relation förbyts i öppen fientlighet. Ullas hat drabbar även styvmodern och endast Magnus fulla lojalitet gör att Stina orkar hävda sin ställning. Mot faderns vilja gifter sig Ulla med Fredrik Ekström, de flyttar till Paris, men äktenskapet slutar i tragedi.
Även Tina finner en make. Hon förälskar sig i församlingens unge präst, Gösta, och tillsammans gör de en stor social insats genom att öppna matbespisningslokal på Lagårdslandet för de fattiga.
Men Ullas olycka tär hårt på greve Magnus hälsa. För att skingra hans tilltagande dysterhet övertalar Stina honom att de ska göra en "grand tour" genom Europa ner till Rom. Planeringen av resan livar upp dem båda och när Tina och hennes Gösta illmarigt leende utlovar en verkligt fin gåva vid hemkomsten vågar Stina och Magnus på nytt se framtiden an med tillförsikt.
Gullfågel är en ny del i romanserien om Stina Pihlgren, ett kvinnoöde som engagerar och berör.
Alice Lyttkens berättar lika livfullt och roande som i de tidigare böckerna. Gullfågel är en mångfacetterad tidsskildring som säkerligen kommer att tas emot med sedvanlig kärlek av hennes läsekrets.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman från sjuttonhundratalets slut

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

189

Förlag

Språk