Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Blandat sällskap

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Att vara ogift mor på 1780-talet kunde vara en katastrof. Genom sitt äktenskap med grevens livkusk undgick pigan Stina Pihlgren det ödet, och hon framlever sitt liv på slottet Malcolmshof i en skenbar idyll, där den liberalt sinnade grevinnan Silfverbielke till och med tar hand om hennes dotter och låter denna få en "fin" uppfostran.

Det är en tid med stor olikhet inför lagen, framför allt för kvinnorna. Det är också en tid med politisk oro; Gustav III för ett vettlöst krig mot ryssarna. Ståndsmotsättningarna i Sverige är djupa och från Frankrike hörs rykten om revolution...

Som alltid mästerligt skildrar Alice Lyttkens här hur livet tedde sig för greveparet, för husfolket ner till den sämst lottade lilla kopigan på och omkring ett slott på 1700-talet.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

En simpel kärra for en högsommardag anno 1785 landsvägen fram mellan nyslagna ängar och böljande sädesfält. Det enkla fordonet och det ädla svarta stoet föreföll omaka men så kom också hästen från grev Magnus Silfverbielkes berömda stuteri på Malcolmshof.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

En berättelse från 1700-talets senare del

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

297

Förlag

Språk