Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Berglund, Berndt

Laddning av bildfilen
Photograph information
Foto: Terese Bast
Född
Födelseort
Studieort eller -orter
Hemort eller -orter
Utbildning eller examen
Upphovsmannens språk
Nationalitet
Verk
Typ
diktsamlingar
Typ
diktsamlingar
Typ
romaner
Typ
romaner
Typ
diktsamlingar
Övriga verk
Typ
fysiskt verk
Biografiska uppgifter
Berndt Berglund (f. 1965) är till sin utbildning kock och filmare. Som författare har han också hållit två genrer levande, prosan och poesin. Prosan ser han som mer underhållande, har han sagt i en intervju. I sina prosaböcker har han också ibland färglagt miljön ganska bjärt med nyanser från de österbottniska kuststäder som varit hans adresser. Berndt Berglund är född i Kristinestad, han har studerat i Nykarleby och är numera bosatt i Jakobstad.
Berndt Berglund debuterade som poet på Författarnas andelslag 1996 med Avgudanakenhet, en samling lakoniska dikter som karaktäriseras av trots och ömhet. Mångordigare och bildrikare blir dikten i Kustens förflutna som havsbotten, som översätter landhöjningsdynamiken till övertygade dikt där relationerna är i förgrunden. I diktsamlingen Vind och helium, som är en av böckerna i den första säsongen för det nya förlaget Ellips har ett berättande element förstärkts. Men dikterna är också präglade av den luftighet som titeln talar om, och ett nyckelord är ”förändring”: Allt tyder på att det är just här/ som förändringarna skall börja/ …

Läscentrum

Berndt Berglund började sin yrkesbana som kock. Eftersom hans intresse för film är stort valde han att gå film- och tv-linjen vid Svenska yrkeshögskolans enhet för kultur i Nykarleby. Berglund har bl.a. gjort musikvideon. Ur filmintresset väcktes även intresset för litteratur. Under åren i Nykarleby började Berglund skriva dikter. Han debuterade 1996 med diktsamlingen Avgudanakenhet. Efter två diktsamlingar och medverkan i diktantologin Sitta på tak (2000) övergick Berglund till romanens form med romanerna Oväder i ormboet (2003) och Raggarpiss (2006).