Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Flugtämjaren

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext: I sin krafts dagar var Runeberg en passionerad jägare. Han var också känd för att hålla fåglar i burar i undervisningssyfte. Som gammal, slagrörd i rullstolen orkar han inte med så mycket annat än fånga flugor.

Flugtämjaren börjar med den åldrande Runeberg som sitter och långleds. Den trogne biografen Strömborgs besök och Fredri­kas högläsning är hans enda förströelser. Gubben är gammal och rätt så sur men han har haft ett innehållsrikt liv. Flammor av olika intensitet har avlöst varandra. Hans författarskap har varit framgångsrikt men han har fått kämpa för de flesta rader. Skrivkramp fick han tidigt och det var inte alltid så lätt att vara en nationell ikon. Med åren blir smicker och beröm mest en börda – och det kan vara direkt farligt att bli buren på raka ar­mar av unga, entusiastiska men också berusade studenter.
Hellre minns han åren som nygift i Helsingfors, Lördags­sällskapet och ännu tidigare sina bolagister på Stora Roberts­gatan, Fredrik Cygnaeus, J.V. Snellman och J.J. Nervander.
Mycket har skrivits om Runeberg och även på senare år om Fredrika men med romanformen som förevändning kan Erik Wahlström ta sig vissa friheter. Här framkommer saker som Runebergsforskningen kanske haft på känn men inte kunnat leda i bevis. Vi får också veta en del om Runebergs mytom­spunna barndom.

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

"Kan man tämja flugor?"
Mannen i slängkappan böjde sig fram över sjuksängen. Patienten for över sina läppar med tungspetsen och kraxade:
"Varför frågar du?"
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

302

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

315

Förlag

Språk

Översättare