Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sista slåttersommaren

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sommarvinden susar genom slåtterängen medan Karl Persson, järnvägsarbetare och torpare, genomlever sina sista månader. Det är första året Karl och Maria är ensamma, de båda döttrarna har lämnat hemmet. Maj är i Stockholm för att ta studenten, Rut har arbete i närmaste stad. Fadern har periodvis varit sjukskriven, hans hälsa krånglar. Majs studentexamen blir en stor händelse. Med möda genomför han resan, sedan följer slåttern, där han hjälper till att räfsa; genom trötthetsvågorna känner han ändå att aldrig har gräset varit så grönt och frodigt. Under den följande tiden flackar hans tankar i en rundresa genom åren som rymmer dröm och längtan, ömhet och skräck.

Ing-Marie Eriksson har i "Sista slåttersommaren" ännu en gång återvänt till den norrländska by som hon med sådan inlevelse skildrade i sina tidigare romaner "Märit", "I Getsemane" och "Segerhuva". Här är tiden femtiotalets första år, glesbygdsproblemen skymtar, språket får sin egen färg av trakten, av individernas personliga sätt att uttrycka sig. Kanske har författarinnans berättarkonst denna gång nått ännu djupare in i det vardagsnäras innersta grogrund: här finns en konkretion, en genomlyst innerlighet och ömsinthet som förvandlar ett alldagligt människoöde till något ovanligt och unikt.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

230

Förlag

Språk