Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En blomma av blod

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

EN BLOMMA AV BLOD handlar om morden på tre afrikanska industripampar, och om de fyra personer som häktas som misstänksta. Där finns rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, f.d. gerillakämpen Abdulla och fackföreningsmannen Karega. De fyra huvudpersonernas utveckling och inbördes relationer bildar kärnan i den bild av samhället som Ngugi presenterar.

För EN BLOMMA AV BLOD handlar också om Kenya, om landets utveckling från brittisk koloni, över frihetskampen och självständigheten från brittisk koloni, till idag. Det är berättelsen om förräderi mot de koloniserade; om svarta medlöpare till kolonialmakten som förrådde sina rasfränder och kampen för frigörelse; om inhemska politikers och kapitalisters förräderi mot demokratin och folket allt sedan självständigheten.

Ngugi wa Thiong'o har skrivit en stor och viktig roman om sitt lands historia. Den publicerades 1977, och betraktades som 70-talets litterära händelse i Östafrika.

(baksidestext)
Tre afrikanska industripampar har mördats och fyra personer häktas som misstänkta: rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, den tidigare gerillakämpen Abdulla samt fackföreningsmannen Karega. De fyra huvudpersonernas inbördes relationer bildar kärnan i Ngugi wa Thiong'os klassiker från 1977. Förutom att handla om brott och straff finns här också en stor berättelse om landet Kenya, om kampen för självständighet men också om de problem som följer på politiska drömmar som infrias.

En blomma av blod, som av många anses vara en av de viktigaste romaner som skrivits på den afrikanska kontinenten, presenteras nu i reviderad översättning av Jan Ristarp. Mot bakgrund av Ngugis plågsamma erfarenhet av kolonialismen och uppbrottet från den är det inte överraskande att han blivit den kanske mest politiske författaren i sin generation.

Knappast förvånande har han de senaste åren ständigt funnits i i förhandsdiskussionerna om vem som ska få Nobelpriset i litteratur.

"I allt han skrivit finns ett starkt socialt engagemang och hans verk har alltid syftat till att lyfta fram samhällsfrågor som är under debatt. Få författare har gjort det med så allvarligt och ärligt uppsåt som Ngugi."
Ur Lennart Hagerfors förord

(Norstedts)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

De kom för att hämta honom den söndagen. Han hade just kommit tillbaka från en natts vaka på berget. Han vilade på sängen, med Bibeln uppslagen på Uppenbarelseboken, när två poliskonstaplar, en lång, den andre kort, knackade på dörren.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

492

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1981.

Utgivningstid

Sidantal

459

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Norstedts, 2012

Första publikation

ja

Språk