Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det hemliga namnet

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det hemliga namnet handlar om identitet, dess gåta och villovägar. Om kärlek, drömd och verklig, och om hur ens längtan kan vara för stor för ens liv och knappt möjlig att härbärgera. Kanske är berättelsen en spegel av vår tid och dess myter. Men främst är den en nära tagining av ett liv, där berättelsen glider genom hela spektret av dimensioner: det vardagliga, det absurda, det oväntat smärtsamma eller benådade - en text full av kast så som en människa är.

Huvudperson är Helena, konstnär, mor till en tjugofemårig son och expert på omöjliga kärlekshistorier. Det är hon som bär hemligheten med namnet. En hemlighet som hon försöker glömma bort men som kräver att bli betraktad. Och slutligen är det kanske den som leder henne, både till en möjlig kärlek och till ett möte hon har fruktat.

Romanen Augustnominerades 1999.

(Norstedts)
Samtidsromanen det hemliga namnet handlar om identitet; dess gåta och villovägar. Kanske är den en generationsroman med kvinnliga förtecken, vem vet? Men främst är den en nära tagning av ett liv, där berättelsen glider genom hela spektrat av dimensioner: det vardagliga, det absurda, det oväntat smärtsamma eller benådade: en text full av kast – så som en människa är. Huvudperson är Helena, konstnär, mor till en tjugofemårig son och expert på omöjliga kärlekshistorier. Och hemligheten med det hemliga namnet är hennes. En hemlighet som hon försöker glömma bort men som kräver att bli betraktad, och som slutligen för henne dit hon inte alls hade tänkt fara. Inger Edelfeldt har i en rad böcker skildrat kvinnors och särskilt unga kvinnors liv och drömmar.

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

En havsvik är det; tindrande, bjärt blå som en gigantisk fjärilsvinge. Ur vattnet, vid den del av stranden som är närmast havsvidden, reser sig en hög, trädbevuxen klint.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

338

Förlag

Språk