Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vägen till Hangö

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Jag Peter Simons är en medelålders krigsinvalid. Högra benet är amputerat strax nedanom knäet. Jag använder protes och käpp vid halka.
Jag är gift för andra gången, fabriksarbetare till yrket, en människa i en småstad, i landet, i världen. Det sista är det viktigaste. Det jag alltid försöker komma ihåg.
Man anser mig vara kommunist, och det är möjligt att jag är det. Jag vill inte förneka det, för om det är så, är det min övertygelse. Men det finns de som tror att det är en följd av min invaliditet och det är lögn. Jag har inga komplex när det gäller protesen och förresten är mina åsikter äldre än protesen, äldre än benknotorna som ligger någonstans i Karelen [...]

Detta är de första raderna i denna roman som skildrar ett möte mellan två generationer, Peter Simons och hans son från krigstiden, som han inte har sett på tjugo år. Det blir en uppgörelse med minnen från kriget. Det blir också ett närmande, en seger över gammal bitterhet och gammalt hat, en syftning framåt, vidare. - Jarl Sjöblom återkommer här med en övertygande, rejäl roman om människor av idag.

(Baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag Peter Simons är en medelålders krigsinvalid. Högra benet är amputerat strax nedanom knäet. Jag använder protes och käpp vid halka.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

187

Förlag

Språk