Skärgårdsliv och skepparhistorier

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Innehåll: August Fagerström, Brita, Filimon, Snarvel, En seglats till Helsingfors, Hemma igen, Guffar, Guffars berättelser, Familjen Fagerströms senare öden, Fagerströms sammanträffande med sjörået, Plutten besöker ögonläkare i Helsingfors, Resan till Reval, Sjöfågel och sjöfågelskytte, Litet om fisk, Trafikförhållandena i skärgården förr och nu.
Skepparhistorier är Inge Pippings bidrag till en genre, som bl.a. omhuldats av Albert Engström men som är sparsamt företrädd i vår egen litteratur. Förfs. "skipare" August Fagerström är en gammaldags hederlig skutskeppare som räds varken fan eller trollen, en genuin representant för den finländska "skäribon" när han är som bäst. Hans hustru Brita är av samma skrot och korn och sonen Filimon uppfostras enligt parollen "sådant läder skall sådan smörja ha". Skepparn umgås på sitt rättframma sätt med mänskor och havsspöken och har ingenting emot en kärlekshistoria med sjörået, om man får tro hans egna ord. Om man får tro, ja! Det skarvas och breds på friskt när "guffar" och Agust tömmer sina bägare och blandar sina tutingar, men det står en salt fläkt av hav och ofördärvat humör kring deras historier. Och varför skulle inte en skeppare uppleva ett och annat när dimmorna tätnar kring hans skuta och höstmörkret pressar på. Boken innehåller också "goda råd" om fiske och betraktelser som bygger på sunt fiskarförnuft. Den ger i sin enkla, okonventionella stilisering en stunds avkoppling från tidens jäkt och motorbuller och låter gammal, beprövad skepparfilosofi komma till heders. (Baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

170

Språk