Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den nya Evas passion

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Evelyn anländer till ett New York i sönderfall. Där inleder han en relation med Leilah, men dumpar henne blödande efter en illegal abort han tvingat henne till, köper en bil och kör västerut.

I öknen tillfångatas han av en kvinnokult. För sent inser han att de har en diabolisk plan. De börjar med att operera om honom till kvinna.

I Angela Carters Den nya Evas passion (Normal) möter den magiska realismen postfeminismen och science fiction den gotiska romanen. Carter porträtterar ett USA i total upplösning. Samtidigt är det en samhällssatir som sträcker sig långt utanför Amerikas gränser och ifrågasätter allt vi tagit för givet om kön, sex och begär.

Angela Carter (1940-1992) tillhör samtidens mest lästa och älskade brittiska författare. Hon har bland annat förärats The Somerset Maugham Prize och The John Llewellyn Rhys Prize.

- - -


Evelyn från London anländer till ett New York i sönderfall, i ett USA på randen till inbördeskrig. Universitetet där han fått anställning visar sig vara ockuperat. I en nattöppen drugstore möter han Leilah, som han inleder ett förhållande med – men som han överger efter en livsfarlig illegal abort. Evelyn köper en bil och kör västerut. I öknen kidnappas han av en kvinnosekt. För sent inser han att deras ledare, Moder, har en djävulsk plan för honom – att förvandla honom till en ny Eva.

Angela Carters Den nya Evas passion [The Passion of New Eve, 1977] hör till litteraturens mest radikala romaner om mytologier och kön. En sen 1900-talsklassiker, i svensk översättning av Karin Lindeqvist och med ett nyskrivet förord av författaren Torbjörn Elensky.


ANGELA CARTER [1940-1992] var en brittisk romanförfattare, novellist, poet, dramatiker, essäist, journalist, barnboks- och manusförfattare. Hon debuterade 1965 med romanen Shadow Dance. Redan tidigt i författarskapet tilldelades hon prestigefyllda priser som The Somerset Maugham Prize och The John Llewellyn Rhys Prize. 2008 rankades Carter av The Times på plats 10 i en lista över »De 50 största brittiska författarna sedan 1945«. Den magiska leksaksbutiken [The Magic Toyshop, 1967] filmatiserades 1987 och har även satts upp som skådespel.

(Modernista)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

212

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Modernista, 2018