Stadens bröd

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

1/1961

Recension

1957 utkom Anna Bondestams ”Vägen till staden”, berättelsen om Mia, Jonas och Sackris, som på 1890-talet sökte sig till en österbottnisk småstad för att om möjligt finna arbete och bröd. Boken blev med rätta en framgång för författarinnan och alla hennes läsare väntade med spänning på den
fortsättning, som redan antyddes i själva handlingen. I höst kom den och namnet är mycket betecknande: ”Stadens bröd”. Vi får följa de tre unga människornas vidare öden, deras hårda kamp för tillvaron, delas utveckling som olikartade personligheter fram till storstrejken 1905. Det är en bok som fängslar och griper genom sin varma humor, sin mogna realistiska människoskildring, sin äkta episka rytm och okonstlade berättarglädje. En bok som vi kan vara glada över i hela Svenskfinland, en bok som gör oss ännu mera spända på en tredje del, som med naturnödvändighet måste komma. – Till alla bibliotek.