Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Herr Jacobs nya ögon

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vid utgrävningar i Klostergatan i Lunds centrum, där franciskanernas kyrka en gång låg, påträffades hösten 1972 en märklig grav. I den fanns en kista med kvarlevorna efter Jacob Erlandsen, som var ärkebiskop där vid mitten av 1200-talet. Herr Jacob var under hela sin biskopstid inbegripen i oförsonliga strider med kungamakten för kyrkans frihet.

I sin andra skönlitterära bok beskriver Jan Arvid Hellström de dramatiska händelser som kulminerade i herr Jacobs död. Bakom romanen fins omfattande historiska källstudier, skildringen bygger på en realistisk verklighet under en spännande brytningstid. Men romanen gör inte bara medeltiden aktuell för oss. Den ställer också många viktiga frågor till vår egen tid om kyrkans förhållande till stat och samhälle, om hyckleri och övertygelse, tro och otro och om kampen för tron.

Författaren är docent i Lund. Hans författarskap omfattar också vetenskaplig litteratur, pedagogik och musik.

Om hans första roman Guds oas skrev Lennart Odhner i Norrköpings Tidningar: "...enastående förmåga att väva in dikten i den historiska verkligheten... har alla möjligheter att bli en svensk klassiker."

(baksidestext)

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse från det trettonde århundradet

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

326

Förlag

Språk